Endodonti i Norrköping – vad är det och var hittar du det?

09 oktober 2023
Maja Bergman Lindberg

editorial

För de flesta av oss är en tandvärk en smärtsam upplevelse. Oberoende av orsaken är tandvärk aldrig något att leka med. Om du har en tand som har ont, kan det vara stor oro att få veta att du behöver en rotfyllning. Detta kanske skrämmer dig eftersom du inte vet vad det innebär eller var du kan hitta en professionell tandläkare för att utföra behandlingen. Lugn, endodonti är inte så skrämmande som det låter och det finns ett flertal duktiga tandläkare som erbjuder endodonti i Norrköping.

Vad är endodonti?

Endodonti är en gren inom tandvården som handlar om behandling av tandens mjuka vävnader inuti tanden (pulpan). Vanligtvis är det en rotfyllning som behöver utföras när det har uppstått en infektion eller inflammation i pulpan, vilket oftast beror på en kraftig karies. Uppskattningsvis lider % av befolkningen av tandproblem som kan leda till en rotfyllning, så det är långt ifrån ovanligt. Om du har tandvärk som inte går över, känslighet för varmt/kallt eller smärta vid tuggning, kan detta vara en indikation på att en rotfyllning behövs.

endodonti i Norrköping

Var kan du hitta en endodontist i Norrköping?

För att hitta en bra tandläkare som utför rotfyllning i området kan du börja med att googla ”endodonti Norrköping”. Därefter kan du titta närmare på professionella tandläkare och deras hemsidor där du kan få mer information och läsa om deras utbud av behandlingar.

Processen bakom en rotfyllning

Om den tandläkare du väljer för rotfyllningen är välinformerad och erfaren, kommer processen att vara smidig och säker för dig som patient. Först och främst görs en bedömning av tanden och dess problem. Därefter avlägsnas det mjuka vävnaderna inuti tanden, pulpan. Sedan rensas tanden noggrant och fylls med ett fyllningsmaterial. I många fall sätts en krona på tanden för att ge den extra skydd och styrka. Rotfyllning brukar ta cirka två till tre besök hos tandläkaren, men i de flesta fall är det en relativt smärtfri behandling.

När det gäller tandvärk eller misstanke om en rotfyllning är det viktigt att söka hjälp från en professionell tandläkare. Det finns många skickliga tandläkare i Norrköping som specialiserat sig på endodonti och du kan hitta dem genom att söka online eller prata med dina vänner. Sist men inte minst, om du upplever tandvärk eller behöver en rotfyllning, låt en professionell tandläkare hjälpa dig att hitta en lämplig lösning, det är alltid bättre att vara säker än att gå runt med smärta i onödan.

Fler nyheter