När behöver man tandprotes?

25 januari 2023
Staffan Ehrlin
tandproteser stockholm

editorial

När är det dags att skaffa tandprotes?

Hur väl känner du till dina tänder? Är de friska och välskötta, eller har du problem som tyder på att det kan vara dags att överväga proteser? Våra tänders hälsa är oerhört viktig för att upprätthålla en allmänt god munhygien när vi åldras, så det är viktigt att ha en förståelse för vid vilken tidpunkt i livet proteser kan bli nödvändiga. I det här blogginlägget kommer vi att utforska när exakt behovet av proteser bör övervägas och utvärderas av en tandläkare. Du kommer att få en större insikt i de tecken som signalerar när det är möjligt att bära tandproteser skulle kunna förbättra din livskvalitet avsevärt. Nu sätter vi igång!

Till att börja med är det viktigt att förstå att det vanligtvis finns två typer av proteser: omedelbara och konventionella. Omedelbara proteser är vanligtvis det vanligaste alternativet för personer som behöver proteser snabbt och som har förlorat alla sina tänder på kort tid. Dessa proteser sätts in direkt efter tandutdragningen, ofta samma dag och kan vara en bra lösning för dem som behöver snabb lindring av tandvärk eller obehag.

tandproteser stockholm

Munnen behöver läka

Konventionella proteser rekommenderas däremot vanligtvis efter att alla återstående tänder har tagits bort och fått tid att läka ordentligt. Detta alternativ är vanligtvis bekvämare än omedelbara proteser eftersom tandköttet, munvävnaden och benen har fått tid att anpassa sig och läka. Processen för att få konventionella proteser är dock ofta längre än omedelbara proteser och kräver flera besök hos tandläkaren för anpassning och justering.

För många människor kan det vara en otroligt befriande upplevelse att bära tandproteser som gör att de kan äta och tala med självförtroende igen. Det finns ingen anledning att vänta om du känner att du kanske är i behov. Behöver du tandprotes och befinner dig i Stockholm skulle jag rekommendera att ta kontakt med Bluedent.

Fler nyheter