Ordet delikatess, var kommer det ifrån?

01 februari 2023
Staffan Ehrlin
Delikatesser Alingsås

editorial

Ordet delikatess och dess ursprung

När jag hör ordet delikatess börjar min mun vattnas och mitt huvud fylls av fantasier om exotiska godsaker från fjärran länder… eller kanske fyller det mig bara med bilder av läckra efterrätter. Men oavsett vad som kommer i åtanke först, vad betyder egentligen ordet delikatess? Varifrån kommer det? Och varför använder vi det fortfarande i dag? Nåväl – spänn fast dig, för i det här blogginlägget ska vi utforska delikatessernas värld – från dess forntida rötter hela vägen fram till idag!

Delikatesser Alingsås

Ordet delikatess kommer från det latinska ordet delicatus, som betyder ”finess” Det användes först på engelska för att beteckna något som smakar gott, snarare än något mer abstrakt som t.ex. ens estetiska känslighet. Med tiden utvecklades begreppet till att förknippas med sällsynta och dyra livsmedel – som tryffel eller kaviar – som betraktas som lyxartiklar.

Intressant nog är det så att i vissa kulturer är delikatesser avsedda att framkalla en känsla av nostalgi eller tradition – som den berömda Pekingankan från Kina eller Anko från Japan. Dessa rätter har ofta en historisk betydelse och ses som ett sätt att knyta an till det förflutna, samtidigt som man njuter av något speciellt.

I dag finns delikatesser över hela världen, från högklassiga restauranger till gatukök. Morcilla – en blodkorv som är populär i Spanien och Portugal – finns till exempel på menyer i många olika länder. Eller så kan man upptäcka escargot – även känd som sniglar – på en fransk restaurang i den övre delen av landet. Men man behöver absolut inte åka utomlands för att njuta av mat. Delikatesser finns även här i Alingsås.

I slutändan, en delikatess är något speciellt och utsökt – oavsett vad den är gjord av eller var den kommer ifrån. Det kan vara ett livsmedel som väcker minnen från barndomen, något exotiskt från fjärran länder eller bara ett gammalt familjerecept. Vad du än har för smak finns det säkert en delikatess för dig!

Fler nyheter