Tandprotesernas historia

26 januari 2023
Staffan Ehrlin
tandproteser stockholm

editorial

Tandprotesernas historia

Har du någonsin undrat över protesernas historia och hur människor klarade av att sakna tänder innan modern teknik gjorde proteser till verklighet? Proteser, eller falska tänder, har använts i någon form sedan antiken för att ersätta de tänder som förlorats på grund av sjukdom eller skada. Det är otroligt att tänka sig att dessa primitiva föregångare till dagens tandimplantat tjänade våra förfäder lika bra som dagens banbrytande behandlingar. I det här inlägget kommer vi att utforska den fascinerande historien om tandproteser från antiken fram till idag. Fortsätt läsa om du vill lära dig mer!

Proteser har använts i någon form sedan de gamla egyptierna, som tillverkade dem av elfenben och guld. Den äldsta kända tandprotesen – en uppsättning tandplattor gjorda av mänskliga tänder – upptäcktes i en grav i norra Italien från 700 f.Kr. Etruskerna tillverkade också proteser av ben och tänder, en taknik som sedan fördes vidare till romarna. Den romerske läkaren Aulus Cornelius Celsus skrev till och med om sina erfarenheter av att skapa tandproteser av guld och elfenben i sitt verk De Medicina.

tandproteser stockholm

Porslin var populärt ett tag

Under medeltiden tillverkades proteser av en mängd olika material, bland annat tänder från djur och människor, ben, metall och elfenben. Under denna på den tiden sågs proteser som en statussymbol och var ofta dekorerade med ädelmetaller och stenar.

Användningen av porslin för att tillverka proteser registrerades för första gången 1774 av dr John Greenwood, som också uppfann den första justerbara tandprotesen. På 1800-talet använde många tandläkare detta material för att göra protesersom var mer hållbara och mindre känsliga för skador än andra material.

Under 1900-talet gjordes många framsteg inom området tandproteser, bland annat med akrylharts som material för tillverkning av proteser, förbättringar av utformning och passform samt uppfinningen av tandimplantat.

Vill du veta mer om moderna alternativ som kanske passar dig, med andra ord söker du tandprotes i Stockholm, hade jag kontaktat min tandläkare och frågat mer.

Fler nyheter