TENS – smärtbehandling genom elektrisk nervstimulering

07 februari 2024
Veronica Urena

editorial

Transkutan Elektrisk Nervstimulering (TENS) har under de senaste decennierna vuxit fram som en populär och icke-invasiv metod för att lindra smärta. Denna teknik utnyttjar elektriska impulser för att bedöva smärtupplevelsen och har visat sig vara effektiv för en rad olika typer av smärta, inklusive kronisk smärta, muskelsmärta och smärta efter operation. I denna artikel kommer vi att utforska vad TENS är, hur det fungerar, dess användningsområden, och rekommenderar att vända dig till en tillförlitlig leverantör av TENS-enheter.

Vad är TENS och hur fungerar det?

TENS, eller Transkutan Elektrisk Nervstimulering, är en teknik som använder lågspänning elektriska strömmar för att lindra smärta. En TENS-enhet är en bärbar och batteridriven apparat som är kopplad till elektroder vilka fästs på huden nära det smärtsamma området. När enheten är aktiverad, sänder den ut elektriska impulser som reser genom elektroder och in i huden och de underliggande vävnaderna.

Dessa elektriska impulser är tänkta att minska känslan av smärta genom att störa de smärtsignaler som sänds till hjärnan. Detta kallas gate control-teorin för smärta, där signalerna bokstavligen ”stänger porten” för smärtimpulser på väg till hjärnan, vilket resulterar i en minskad upplevelse av smärta. Dessutom menar man att TENS kan stimulera produktionen av endorfiner, kroppens egna smärtstillande hormoner, vilket leder till ytterligare smärtlindring

tens.

Användningsområden för TENS

TENS-tekniken är särskilt populär inom smärtbehandling och kan användas för en mängd olika smärtrelaterade tillstånd. Den är kanske mest känd för lindring av ryggsmärta, där studier har visat att den kan leda till betydande förbättringar i smärtnivåer hos patienter. TENS används också för att behandla:

– Kronisk smärta, såsom fibromyalgi och artritsmärta

– Muskelsmärta och spänningar

– Smärtan som uppstår efter operationer

– Menstruationssmärta

– Ledsjukdomar

– Idrottsskador och övriga smärtsamma tillstånd i muskler och leder

Det fina med TENS-enheter är att de är noggrant utformade för att vara användarvänliga och för att kunna användas hemma.

Fördelar och saker att tänka på

När man överväger TENS som en smärtbehandlingsmetod finns det flera fördelar jämfört med traditionell farmakologisk behandling. Bland de främsta fördelarna kan räknas att TENS är icke-invasivt och inte involverar mediciner, vilket innebär att det inte finns någon risk för de biverkningar som kan ses med smärtstillande läkemedel. Dessutom är TENS-behandlingar snabba, kan utföras hemma och har få kontraindikationer eller bivningar.

Däremot finns det några saker att tänka på innan man börjar använda TENS. Till exempel bör personer med pacemaker eller andra elektroniska implantat konsultera sin läkare innan de använder TENS. Gravida kvinnor bör också vara försiktiga, särskilt under den första trimestern. 

Fler nyheter