Vanliga orsaker till tandvärk – förstå din smärta och sök akut tandvård i tid

13 juni 2023
Maja Bergman Lindberg

Tandvärk kan vara en obehaglig upplevelse som påverkar vår vardag och välmående. Det är viktigt att förstå de olika orsakerna till tandvärk för att kunna vidta lämpliga åtgärder och söka akut tandvård vid behov. I denna artikel kommer vi att titta närmare på vanliga orsaker till tandvärk och hur du kan hantera dem.

Karies: Hål i tänderna

En vanlig orsak till tandvärk är karies, eller hål i tänderna. Karies uppstår när bakterier i munnen bryter ner matrester och bildar syror som eroderar tandemaljen. Detta leder till bildandet av hål i tänderna och kan resultera i smärta och ömhet. Om du upplever tandvärk i samband med ätande eller drickande av varma eller kalla drycker kan det vara en indikation på karies.

Tandköttsinfektioner: Gingivit och parodontit

Tandvärk kan också bero på tandköttsinfektioner som gingivit och parodontit. Gingivit är den tidigaste formen av tandköttsinfektion och orsakas vanligtvis av dålig munhygien. Symtom kan inkludera röda och svullna tandkött, blödande tandkött vid tandborstning och dålig andedräkt. Om gingiviten inte behandlas kan den utvecklas till parodontit, vilket kan orsaka tandförlust och allvarlig tandvärk.

akut tandvård

Tanderosion: Förlust av tandsubstans

Tanderosion är en annan möjlig orsak till tandvärk. Detta uppstår när tandsubstansen eroderas på grund av syror från livsmedel, drycker eller surt uppstötande. Sådana syror kan bryta ner tandemaljen, vilket kan orsaka känslighet och smärta i tänderna.

Tandinfektion: Abscess och pulpitis

En tandinfektion kan också leda till tandvärk. En abscess är en infektion som bildas vid tandroten och kan orsaka intensiv smärta, svullnad och feber. Pulpitis, å andra sidan, är en infektion i tandens pulpa (nervvävnaden) och kan orsaka känslighet för varmt eller kallt samt konstant smärta.

Tandgnissling: Bruxism

Bruxism, eller tandgnissling, kan vara en annan bidragande faktor till tandvärk. Detta är vanligtvis en omedveten vana att gnissla eller pressa tänderna, vanligtvis under sömnen. Bruxism kan orsaka tand- och käkledssmärta samt tandslitage, vilket kan resultera i tandvärk.

Sök akut tandvård för att behandla problemet

Om du upplever tandvärk är det viktigt att söka akut tandvård för att få korrekt diagnos och behandling. Tandläkaren kan undersöka din munhälsa, identifiera orsaken till tandvärken och föreslå lämpliga åtgärder för att lindra smärtan och behandla problemet. Att förebygga tandvärk är också viktigt. Regelbundna tandläkarbesök, daglig tandborstning och användning av tandtråd kan bidra till att minska risken för tandproblem och smärta. Kom ihåg att tandvärk inte bör ignoreras. Genom att ta hand om din munhälsa och söka tidig behandling kan du uppnå lindring från smärta och bibehålla ett hälsosamt och vackert leende.

Läs mer här: https://novatandklinik.se/behandlingar/akut-tandvard/

Fler nyheter